T K

Dijital Kimlik Doğrulama ve Sözleşme Onaylama Projesi

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.

Dijital Kimlik Doğrulama ve Sözleşme Onaylama Projesi

Proje İçeriği

"Dijital Kimlik Doğrulama ve Sözleşme Onaylama Projesi 3 farklı yöntem üzerinden yapılabilmektedir. FAZ-1- E-Devlet Kapısı Üzerinden Kimlik Doğrulama ve Sözleşme Onaylama Yöntemi Müşteri, abonelik başvurusu sonrası E-Devlet aracılığı ile kimliğini doğrulayarak, sözleşme onaylama işlemi yapabilecektir. Müşteri, E-Devlet aracılığı ile, “Başvuru” durumunda olan Abonelik sözleşmesi için “Onay” işlemi yapabilir. Ayrıca abonelik sözleşmesi ve hizmeti için “İptal Etme” işlemi yapabilir. E-Devlet tarafında Onaylanan bir başvuru için, Türksat yetkilisi tarafından da sözleşmenin NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) ile Communicator adlı imza portali üzerinden veya Tablet uygulaması üzerinden Kart Okuyucu Cihaz ile imzalanması gerekmektedir. Türksat yetkili imzası sonrası PAdES LTV formatında işlem belgesi oluşturularak, Oluşan belgeye tüm doğrulama işlemleri derc edilir ve başvuru sahibinin doğrulanmış telefon numarasına SMS olarak bir link üzerinden ulaşabileceği şekilde gönderim sağlanır. FAZ-2- TC Çipli Kimlik Kartı ile Kart Okuyucu Cihaz Kullanılarak Kimlik Doğrulama ve Sözleşme Onaylama Yöntemi Müşteri, abonelik başvurusu sonrasında Kart okuyucu cihaz vasıtasıyla TCKK ile kimliğini doğrulayarak, sözleşme imzalama işlemini kapıda/ofiste yapabilecektir. Başvuru sonrasında, MDM (Mobile Device Management) üzerinden tabletlere yüklenmiş olan “Yeşil Sözleşme” adlı uygulama ile Kart okuyucu cihaz bağlantısı sağlanarak kapıda/ofiste imza işlemi karşılıklı olarak yapılacaktır. İlk olarak müşteriye ait çiplik kimlik kartı cihaza takılır ve kart PIN kodu girilerek müşteri kimliği doğrulanmış olur sonrasında Türksat yetkilisi çipli kimlik kartı cihaza takılır ve kart PIN kodu girilir ve karşılıklı olarak imza işlemleri tamamlanmış olur. İmzalı sözleşme müşteriye SMS olarak bir link üzerinden ulaşabileceği şekilde gönderilir. FAZ-3- Mobil Uygulama Üzerinden Yapay Zekâ Kullanılarak Kimlik Doğrulama ve Sözleşme Onaylama Yöntemi Müşteri, abonelik başvurusu sonrasında Kablo Mobil uygulamasına giriş yapar. Telefon numarası doğrulama ve açık rıza metni onayı sonrasında Kimlik doğrulama işlemlerine geçiş yapılır. Sırasıyla Çipli Kimlik Kartı ön yüz, arka yüz ve NFC bilgileri uygulamanın yönlendirmesi ile okutulur. Müşteri onayı sonrasında “Yüz Doğrulama” adımına geçilir. Uygulamanın yapay zekâ yönlendirmesi ile yüz doğrulama ve metin okuma işlemleri yapılır. Oluşan belgeye tüm doğrulama işlemleri derc edilir. Müşteri tarafında işlemler tamamlanır. Türksat yetkilisinin karşılık olarak sözleşmeyi NES veya TCKK cihazı ile birlikte Communicator adlı imza portali üzerinden imzalaması beklenir. Onay/İmza işlemleri tamamlandıktan sonra müşterinin doğrulanmış telefon numarasına onay/imza işlemleri tamamlanan sözleşme bir link üzerinden ulaşabileceği şekilde SMS ile iletilir."


Projenin Amacı

"26 Haziran 2021 tarihli elektronik haberleşme sektöründe başvuru sahibinin kimliğinin doğrulanma süreci hakkında yönetmeliğe uyum, Kimlik doğrulamada fraud un (kötü niyetli kullanımın) önüne geçmek, Her yeni abonelikte yapılan aşırı kâğıt israfının önüne geçilmesi, Operasyonel maliyetlerin süreçleri uzatması ve sekteye uğratması, Kargo, matbaa, tarama ve arşivleme operasyonlarında yaşanan problemler ve gecikmeler. Günümüz teknolojilerinin gerisinde kalınması, Sektörde rekabetçi ve yenilikçi bir aktör olmak amacıyla yapılmıştır."


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"Dijital ortamlar üzerinden müşterinin kimliğinin doğrulanması, Sözleşmelerin kağıtsız ortamda tamamen elektronik olarak imzalanması ve dijital şekli ile saklanması, Yapay Zeka yardımı ile yüz doğrulama ve metin okuma işlemleri, T.C. Kimlik Kartı ile, kart okuyucu cihaz üzerinden kimlik doğrulama, E-Devlet Kapısı üzerinden kimlik doğrulama"


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

"Türksat Kablo İl Müdürlükleri, Türksat Kablo Kurulum Ekipleri Türksat Kablo Ofisleri"


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet olmuştur. Üst yönetimimiz projenin başından sonuna kadar, maddi ve manevi desteğini fazlasıyla yansıtmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje kapsamında 2023 yılı abonelik işlemlerinin 42,7 % si dijital kimlik doğrulama yöntemleri ile yapılmıştır. Basım, kargo ve arşiv operasyonlarından yaklaşık olarak 625.355 ? tasarruf sağlanmıştır. Toplam işlem sayısı ise 69.796'dır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Türksat proje Ekibi olarak 11 kişi ( 1 Proje Yöneticisi, 1 Analist, 1 Konfigürasyon Yöneticisi, 2 Tester, 6 Yazılım Uzmanı) Arksigner Proje Ekibi ise 5 kişi olarak rol almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

ArkSigner Yazılım ve Donanım San. A.Ş.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Kart Okuyucu Cihaz – Arksigner, Tablet – Samsung, NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) – KamuSm, İmzalama Portali- Arksigner (Communicator)